Magazin

Hrvatska je postala punopravna članica EFIP-a!

Upravni odbor Europskog foruma nezavisnih profesionalaca je krajem ožujka donio jednoglasnu odluku o stupanju pet organizacija u EFIP – nevladinu i neprofitnu organizaciju koja predstavlja više od 11 milijuna nezavisnih profesionalaca, freelancera, u zemljama Europske unije.

Nove članice EFIP-a su:

  • Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca – Hrvatska
  • Stowarzyszenie Samozatrudnieni – Poljska
  • Asociatia Freelancerilor – Rumunjska
  • Unión de Profesionales y Trabajadores Autónomos – Španjolska
  • Swedish Umbrella Companies Trade Association (Affiliate Member) – Švedska

Počašćeni smo što smo postali članicom EFIP-a. Sada ćemo zajedno i još kvalitetnije moći predstavljati više od 1,5 milijuna freelancera u Rumunjskoj, ali i razvijati zajedničku jedinstvenu politiku koja će na kvalitetan i uspješan način čuvati potrebe naše zajednice. Ulazak u EFIP bitan je korak za naš razvoj; imat ćemo pristup bazi znanja, resursima, razmjenjivat ćemo iskustva i moći ćemo koristiti alate ostalih freelance organizacija u Europi 

istaknuo je Alexandru Aron, predsjednik organizacije Freelancerilor.

Matija Raos, HDNP predsjednik, svoju je izjavu povodom ulaska u EFIP započeo parolom Društva “Nezavisni, ali ujedinjeni” te nadodao:

“Samo zajedničkim snagama možemo stvoriti glas koji će teško biti ignoriran. Želimo ostvariti pravedan tretman i želimo da se nezavisna radna snaga prizna kao važan i vrijedan resurs u ekonomskoj tranziciji. Osnaženi znanjem i iskustvom ostalih EFIP članica, nastojat ćemo donijeti bolju pravnu i socijalnu zaštitu hrvatskim freelancerima, ali isto tako težiti da budemo inspiracija i primjer ostalim zemljama u regiji.”

Dopredsjednica EFIP-a i članica talijanske organizacije ACTA, Francesca Pesce, istaknula je kako je ulazak novih članica u Forum važan trenutak za europsku organizaciju.

Nove članice sa sobom donose nova lica, novu energiju i nove boje. Organizacije iz zemalja istočne Europe obilježavaju mlade žene s kvalitetnim idejama i velikom dozom entuzijazma.

U svom je obraćanju, Francesca Pesce, pohvalila i tim Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca zbog velikog uspjeha u mobilizaciji članstva u samo nekoliko mjeseci.

Vjerujem kako svi možemo puno naučiti iz iskustva Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca.

U Europskoj uniji nezavisno poslovanje je u ekstremnom porastu, a to potvrđuje i velik interes nacionalnih freelance organizacija za uključivanje u rad EFIP-a te otvaranje mnogih coworking prostora diljem Europske unije. 15% radne snage, odnosno 33 milijuna ljudi, spada u kategoriju nezavisnih profesionalaca. Od 2004. do 2014. godine broj freelancera, u zemljama EU-a, bilježi rast od 45 posto – sa 6,2 milijuna na više od 11 milijuna ljudi. Također, istraživanja su pokazala kako nezavisni profesionalci promiču inovativnost, učinkovitost, profitabilnost te da su zaslužni za otvaranje novih radnih mjesta. Freelanceri nisu samo izvor rasta, već i dokaz kako nezavisni stil života, odnosno poslovanja, donosi veće profesionalno zadovoljstvo, blagostanje i životni balans, stoji u EFIP priopćenju.

Iako nezavisni profesionalci pružaju usluge visoke kvalitete takav tip poslovanja još uvijek nije prepoznat i pravilno tretiran od strane europskih i nacionalnih vlasti, uzevši u obzir neadekvatne zakonske regulacije te pravnu i socijalnu zaštitu. Europski forum nezavisnih profesionalaca uvjeren je da će nove članice biti pokretači lokalnih pozitivnih promjena te da će širiti svijest o važnosti koherentne freelance zajednice.