Uključite se u Europski tjedan freelancera

7 dana posvećenih radu i stvaranju freelancera diljem Europe

Europski tjedan freelancera (European Freelancers Week – EFW), zamišljen kao niz događanja i akcija, održat će se diljem Europe od 17. – 23. listopada 2016. Lokalni koordinator, Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalca, poziva sve freelancere, digitalne nomade, coworking prostore i strukovne organizacije da doprinesu #EFW16 tjednu kreiranjem svojih aktivnosti i sadržaja.

Prijave za sudjelovanje mogu se podnijeti do 3. listopada putem web stranice www.freelancersweek.org. Među predloženim vrstama događanja su meetupi, radionice, besplatna savjetovanja, networking sesije, pop-up izložbe i izvedbe, konferencije i hackathoni. Sva događanja biti će objavljena na zajedničkoj online karti, a prva već potkraj rujna.

#EFW16 je otvoren svim organizacijama i pojedincima koji žele utjecati na razvoj lokalne freelance zajednice.”

– Joel Dullroy, VGSD

Broj freelancera u Hrvatskoj i u Europi je u stalnom porastu. Trenutno više od 9,7 milijuna Europskih freelancera (gotovo 5% ukupne radne snage) dijeli slična iskustva nezavisnoga rada koji uz mnoštvo prednosti ima i nedostatke kao što su neredoviti prihod, nesigurni uvjeti, nedostatna pravna zaštita i često, izolacija. To ukazuje na važnost njihovog povezivanja, razmjenu profesionalnih iskustava, međusobnog inspiriranja i udruživanja u zagovaranju bolje budućnosti.

“Mnogi od nas osjećaju se izoliranima i samim sa svojim problemima, a #EFW16 predstavlja izvrsnu priliku da se usredotočimo na pozitivne stvari, razmjenu iskustava i izgradnju DIWO (do it with others) rješenja.”

– Francesca Pesce, ACTA

EFW ciljevi su jačanje freelance zajednice u coworking prostorima, poticanje nezavisnih profesionalaca na udruživanje, doprinošenje poboljšanja uvjeta samostalnog rada kroz učenje, dijeljenje, umrežavanje i zajedničke akcije za promjene ili donošenje određenih politika, te ukazivanje na nedovoljno priznatu ulogu nezavisnog rada i coworkinga u Europskom gospodarstvu.

“Vjerujemo da će #EFW16 povećati vidljivost nezavisnih profesionalaca u zemljama diljem Europe i podignuti svijest (bar jednom godišnje!) o specifičnim problemima i potrebama freelancera.”

– Matija Raos, HDNP

Organizacije, coworking prostori i pojedinci koji žele doprinijeti Europskom tjednu freelancera, osim organiziranjem događanja, mogu postati i #EFW16 ambasadori te sudjelovati u kreiranju sadržaja i distribuirati informacije putem društvenih mreža.

Inicijativa Europski tjedan freelancera realizirana je u potpunosti na volonterskom radu, a koordinira je koalicija osam nacionalnih freelance udruženja. Do sada joj je podršku dalo preko 30 organizacija, uključujući European Forum of Independent Professionals (EFIP), European Coworking Assembly, Seats2Meet i Smart EU.

Comments are closed.