Magazin

Muke po freelancingu

U sklopu European Freelancers Week 2018 (#EFWeek) Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca (HDNP), a u suradnji s coworking prostorom BIZkoshnica Coworking, organizirao je panel Muke po freelancingu 15. listopada.

Europska Komisija ne definira freelancera niti u jednom zakonodavnom tekstu, ali samozaposlenu osobu definira kao osobu koje obavlja djelatnost s ciljem ostvarenja dohotka za svoj račun pod uvjetima utvrđenima nacionalnim pravom. Zato se panelom Muke po freelancingu željelo ukazati na:

• trenutačno stanje i opcije poslovanja nezavisnih profesionalaca u Republici Hrvatskoj
• prednosti i nedostatke nezavisnog poslovanja (posebno u situacijama teškim za freelancere, kao na primjer bolest)
• nekoliko primjera dobre prakse izvan Hrvatske

U sklopu panela predstavili su se i prvi rezultati istraživanja “European Freelancers Survey” (http://bit.ly/2N10xOD) koje je proveo European Forum of Independent Professionals, čiji je HDNP član, te vodeća francuska platforma za freelancere Malt France. Cilj istraživanja bila je jasnija slika trenutačnog stanja slobodnog rada i freelancera u Europi, a kako bi se bolje sagledali i razumijeli izazovi s kojima se suočavaju te osmislila i zagovarala rješenja za poboljšanje njihovog statusa.

Gosti panela bili su Antonija Osojnik (pravna stručnjakinja), Tin Oraić (odvjetnik), Bruno Cvitanović (Brojevi doo) te Luka Piškorič (Poligon -> kreativni center)

Rezultate istraživanja European Freelancers Survey 2018 predstavila je Marija Raos Fitzhugh (HDNP), a panel je moderirala Karla Andrić.

Odvjetnik Tin Oraić prikazao je sve pravne oblike s kojima se nezavisni profesionalci u Hrvatskoj susreću.