Magazin

Pozvali smo HOK na otvoreni dijalog

Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca je u utorak, 17. ožujka uputio Hrvatskoj obrtničkoj komori službeni e-dopis, kako bi saznao detaljnije informacije, ili one iz prve ruke, o svim budućim mjerama za samozaposlene obrtnike (paušalni obrtnici i u sustavu PDV-a) iz područja kulturno-kreativnih industrija.

Do sada se samozaposleni obrtnici nisu spominjali od strane komore u niti jednom javnom istupu, a čak nas se službeno niti ne spominje u komorskim statističkim podacima. To upućuje na problematiku i pri budućim zagovaranjima prava samozaposlenih obrtnika iz kulturno-kreativnih industrija (to su obrti koji nude svoje usluge promidžbe, odnosa s javnošću, specijaliziranih dizajnerskih djelatnosti, fotografskih djelatnosti, računalnog programiranja, umjetničkih djelatnosti i tako dalje, a koji moraju plaćati članarinu temeljem Odluke o obaveznom komorskom doprinosu). Također, od HOK-a smo zatražili da se samozaposlene obrtnike svrsta u posebnu kategoriju jer tržišna transformacija, kao i transformacija rada, zahtijeva drugačije mjere i poglede, a nadamo se da će Hrvatska obrtnička komora, koja komunicira da je samostalna stručno poslovna organizacija obrtnika koja je osnovana radi promicanja, usklađivanja i zastupanja zajedničkih interesa obrtništva, to i učiniti.

Ovim putem obaviještavamo i sve HDNP članove te samozaposlene obrtnike da se pripreme i na potpisivanje peticije u kojoj ćemo tražiti da ako se Hrvatska obrtnička komora  neće brinuti o svim obrtnicima jednako, kao što to njihovi propisi nalažu, da ćemo inicirati pokretanje postupka za brisanje obavezne članarine samozaposlenih obrtnika iz kulturno-kreativnih industrija.

Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca je uvijek spremno na dijalog, pa se nadamo da će HOK to i prepoznati.

Službeni e-dopis možete slobodno preuzeti i pročitati. Ovim putem javljamo da se ispričavamo na gramatičkim pogreškama koje su nastale sastavljajući ovaj dokument. 🙂