Magazin

Nepotpuni rezultati istraživanja o freelancerima

Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca 18. ožujka pokrenulo je drugo po redu istraživanje o stanju i potrebama freelancera u Hrvatskoj. Prvo istraživanje pokrenuli smo 2014. godine.

S obzirom na okolnosti te na položaj samozaposlenih nezavisnih radnika u Republici Hrvatskoj, a kojima je rad jedini izvor prihoda te koji su usred pandemije bili primorani zaustaviti svoje poslovanje ili zatvoriti svoje pravne jedinice, odlučili smo prikazati dio nepotpunih rezultata drugog istraživanja o stanju i potrebama freelancera u Hrvatskoj s naglaskom na rezultate o financijskim zalihama usred bolesti, koronavirusa i td.

Online upitnik proveden je u razdoblju od 18. do 21. ožujka na uzorku od 575 ispitanika/ca. Rezultati istraživanja pokazuju da usred bolesti ili nenadane više sile čak 27.5% nezavisnih profesionalaca nema dovoljnu financijsku zalihu da bi moglo živjeti, ne raditi – živjeti – jer samostalni radnici nemaju druge izvore prihoda, 21% njih ima zalihu od jednog mjeseca, 19.7% hrvatskih freelancera može preživjeti dva mjeseca, 14.4% tri mjeseca dok pet mjeseci i više može preživjeti 12.3% nezavisnih profesionalaca.

Vjerujemo kako će finalni rezultati otvoriti oči institucijama, organizacijama i nakon sedam godina lobiranja hrvatske samostalne radnike staviti u zasebnu kategoriju poslovanja, kao što to i zaslužuju. Finalne rezultate drugog istraživanja o nezavisnim profesionalcima u Hrvatskoj planiramo javno objaviti u razdoblju travanj-svibanj 2020.

Ispunite upitnik ako još niste

Pozivamo sve nezavisne, samostalne profesionalce da ispune upitnik kako bismo mogli dobiti što točniju sliku hrvatskog freelancera.