Magazin

Portret freelancera: Snaga u ustrajnosti

Josipa Galić i Ivan Oberan poslovni su i privatni partneri rođeni na isti datum. Prije dvije godine pokrenuli su grafički studio Može koji je postao spoj iskustva, znanja i ljubavi prema nezavisnom poslovanju. Josipa se u studiju fokusira na digitalni marketing i grafički dizajn, dok je Ivan specijalizirani grafički dizajner. Jedna od prednosti nezavisnog poslovanja je da se poslovni interesi često šire, pa je Ivanova karijera vezana i uz DJ-ing te crtanje grafita.

‘Brzo sam odbacila ideju o zapošljavanju’

Josipa je nakon završetka studija shvatila da će joj prvi službeni posao biti u sklopu stručnog osposobljavanja ili da će kao magistra struke morati raditi preko tuđih studentskih ugovora. Realnost koja ju je dočekala na tržištu rada navela ju je da odbaci ideju o stalnom zaposlenju. U tom trenutku Ivanu bivši poslodavac predlaže vanjsku suradnju i nakon nekog vremena njihova freelance karijera putem paušalnog obrta službeno počinje.

‘Mane nezavisnog poslovanja nas guraju naprijed’

U dvije godine nezavisnog rada upoznali su prednosti i mane nezavisnog poslovanja. Odabir mjesta rada, način rada, radno vrijeme, sloboda u odabiru klijenta i sama dinamika posla za njih su pozitivne strane nezavisnog poslovanja, dok su negativne vezane uz birokraciju, nereguliran status samozaposlenih, ali i naplata profesionalno obavljenog rada.

Nemamo plaću na koju možemo računati svaki mjesec, nemamo mogućnost kreditnih kartica, ne plaćamo na rate i teže nam je dobiti kredit.

‘Pandemija utječe na naše poslovanje’

HDNP istraživanje o stanju i potrebama nezavisnih profesionalaca u Hrvatskoj pokazalo je kako 27.5% freelancera nema dovoljnu financijsku zalihu koja bi im pomogla da prežive koronavirus ili neku drugu višu silu, dok čak 62.2% njih ne zna hoće li uspjeti u poslovanju nakon što kriza prođe. Josipu i Ivana kriza je također pogodila. Dinamika i opseg posla im se počeo smanjivati već sredinom veljače.

Pripremali smo jedan event za 13.3. kada su počela otkazivanja letova i zatvaranje granica. Nakon toga su klijenti otkazali suradnje, pa smo travanj proveli u nuli. Sada se situacija malo popravlja, ali smo i dalje na 20% od prošle godine.

‘Fokusirat ćemo se na kreativne projekte’

Do kraja godine žele izvući najbolje od sebe i potruditi se spasiti godinu manjim projektima koji će biti inspirativniji i zabavniji. Inače, Josipa i Ivan trude se uključiti što više freelancera u njihove kreativne procese kako bi svi zajedno postali kvalitetniji nezavisni profesionalci.

‘Posvetite se onome što vam je uvijek nedostajalo’

Za učenje novih stvari nikad nije kasno, ističu oboje, a vama poručuju da radite ono što volite i što vas raduje, te da nikad ne odustajete od svojih planova.

Razgovarala: Karla Andrić

U rubrici Portret freelancera upoznat ćemo vas sa uspješnim hrvatskim freelancerima, s onima koji počinju karijeru u nezavisnim vodama, s onima koji su ostavili prividno siguran posao kako bi ostvarili svoje nezavisne snove, kao i sa onima koji su raskinuli s freelance poslovanjem. Rubrika donosi zanimljive, kreativne i uporne ljude koji će za vas dijeliti savjete, koji će bez zadrške priznati poslovne probleme koji se pojavljuju i na kraju – inspirirati vas da postanete bolja verzija sebe.